Back to all Post

The Hero in You @ BN Destem

Annemarieke van Peppen, Valentyna Sheremetieva, Oleksandr Pinchuk, Natalia Kasyanenka en Vasyl Ramishvili (vlnr) bekijken de portretten die tijdens het kunstevenement van 29 september tot en met 2 oktober tentoongesteld worden bij Bruys Jachtbouw en Fort Waterschans. © Peter Braakmann/Pix4Profs


Oekraïense en Nederlandse kunstenaars gaan op zoek naar de held in jou

BERGEN OP ZOOM – The hero in you is een vierdaags evenement waarbij kunstenaar Annemarieke van Peppen samen met vier door de oorlog gevluchte Oekraïense kunstenaars op zoek gaat naar de held in jou.

Mariëtte den Engelse 24-08-22, 12:10 Bron: BNDeStem

Van Peppen heeft haar atelier in Avondvrede waar 140 Oekraïeners zijn ondergebracht. Ze wonen er inmiddels zes maanden en vormen een hechte kleine gemeenschap. ,,Perspectief hebben ze niet, het leven van een vluchteling staat stil”, zegt Van Peppen. Het is een overbruggingsperiode. ,,Maar Oekraïeners weigeren bij de pakken neer te zitten. Het is bijzonder om met elkaar de kans te grijpen om van deze rottijd samen iets waardevols te maken.”

Vaderlandsliefde

En dat doen ze met het kunstproject waar ze nu aan werken. Samen met Natalia Kasyanenka, Oleksandr Pinchuk, Vasyl Ramishvili en Valentyna Sheremetieva wandelt Annemarieke van Peppen regelmatig langs de Zuiderwaterlinie in Bergen op Zoom. ,,Dan praten we over de oorlog, vaderlandsliefde, de onbaatzuchtige hulp van vrijwilligers en de kracht die uitgaat van de Oekraïeners die gevlucht zijn om de volgende generatie en daarmee hun cultuur te redden. Zo ontstond het idee voor the hero in you.”

 

"We krijgen zelf soms kippenvel als we werken aan het project. We hopen datzelfde gevoel op bezoekers over te brengen"

Want wat of wie is nu eigenlijk een held? Moet je daarvoor met een Kalasjnikov naar het front of kun je ook een held zijn als je iemand helpt de straat over te steken? Schuilt er in ons allemaal niet een held?

Op een kunstzinnige manier worden met foto’s, teksten, bewegende beelden, spiegels en een documentaire verhalen verteld die ontroeren, confronteren, wellicht vragen oproepen en de bezoeker tot nadenken stemmen. Dit alles gebeurt van 29 september tot en met 2 oktober op het terrein van Bruijs Jachtbouw en Fort Waterschans.

Eerbetoon

Het project is deels een eerbetoon aan de vrijwilligers, de helden voor de Oekraïense vluchtelingen. Er komt een wand met allemaal portretten. Daartegenover komen portretten van gevluchte Oekraïense vrouwen. ,,Allemaal halfnaakt met een amulet om dat ze zelf hebben gemaakt. Het toont hun kracht en hun kwetsbaarheid”, zegt Van Peppen.

 

Foto:  Een portret van een Oekraïense vrouw die een amulet heeft geschilderd. ‘Ze tonen hun kracht en hun hun kwetsbaarheid’. © The hero in you

Ook komt er een grote spiegelinstallatie waar vragen over heldendom op staan en waar bezoekers een boodschap op kunnen achterlaten. ,,De hele tentoonstelling wordt een broeinest van beleving. We krijgen zelf soms kippenvel als we er aan werken. We hopen datzelfde gevoel over te brengen.”

Tussen al het oorlogsverdriet dat dagelijks aanwezig is, hebben de kunstenaars veel lol met elkaar. ,,Wij zijn geniaal, zeggen we regelmatig”, schatert Van Peppen. ,,Dat klinkt wat arrogant, maar we willen kwaliteit laten zien. We tillen elkaar naar een hoger niveau en halen zo het beste uit onszelf.”

De tentoonstelling begint 29 september met een vlaggenparade die om 19.00 uur vertrekt vanaf de Grote Markt. Het zijn heldenvlaggen. ,,Met afbeeldingen van de helden van de vrijwilligers en de bewoners van Avondvrede.” Het evenement is alle dagen gratis te bezoeken omdat de kunstenaars het laagdrempelig willen houden. Vanaf 10 september hangen er in alle Bergse wijken tickets in bomen die mensen gratis kunnen plukken. Via de website theheroinyou.nl zijn ze ook te bestellen.

Portret van een vrijwilliger bij Avondvrede, te zien tijdens de tentoonstelling. © The hero in you