Back to all Post

Buurtcultuurfonds maakt impact met nieuw project The Hero In You: ‘In deze moeilijke tijden voel ik me betekenisvol’

Als Natalie Kasyanenka haar gevoelens deelt is het even stil… “Als fotograaf en journalist had ik alles in Oekraïne: een prachtige villa, een mooie familie, een goede baan. We zijn hier met een reden. Ik houd van Europa, maar ik wil terug naar huis”, zegt ze met een brok in haar keel op haar beste Engels. Ze is één van de vijf kunstenaars die een bijdrage levert aan het impact art project The Hero in You. Een bijzondere samenwerking tussen Oekraïense vluchtelingen, Nederlandse vrijwilligers, Stichting Atelier van Peppen, de Gemeente Bergen op Zoom en het Stadlander Buurtcultuurfonds.

Heimwee. Kracht. Verdriet. Veerkracht. Verbondenheid. Familie. Dromen in duigen. De woorden flitsen voorbij in de teaser van het kunstproject The Hero in You. Dit project vertelt een verhaal over Oekraïense vluchtelingen en Nederlandse vrijwilligers. Wat is een held? Wie is jouw held? Ben jij een held? Kleine verhalen maken grote impact tijdens een 4-daags kunstevenement in Bergen op Zoom.

Hulde aan de helden

“In deze moeilijke tijden voel ik me betekenisvol nu ik een bijdrage kan leveren aan dit impact art project.” Als fotograaf en journalist is Natalie Kasyanenka ervan overtuigd dat verhalen verteld moeten worden. Dat deze verhalen een gezicht krijgen en niet vergeten worden. Verhalen van mensen zoals jij en ik. Verhalen van mensen die blijven of vluchten. Verhalen van mensen zonder perspectief. Verhalen van mensen die getuigen zijn van oorlog.

Natalia Kasyanenka, Oleksandr Pinchuk, Vasyl Ramishvili, Annemarieke van Peppen en Valentyna Sheremetieva hebben elkaar zes maanden geleden ontmoet bij Avondvrede, waar Annemarieke van Peppen haar Café Atelier runt en waar momenteel Oekraïense vluchtelingen verblijven. Annemarieke: “Ondanks het grote verdriet blijven deze mensen strijdlustig. Ze hebben alles achtergelaten om voor de volgende generatie terug te keren. Dit project is een hulde aan de helden. Een hulde aan Oekraïne. We halen het beste uit het slechtste.”

‘We willen mensen raken’

Het kunstevenement trapt af met een vlaggenparade van de Grote Markt naar Fort Waterschans, waar vendeliers van diverse Gildes hun kunsten laten zien. De officiële opening vindt plaats om 20.00 uur bij Bruijs Jachtbouw. “Bijzonder aan de vlaggenparade is dat iedereen in z’n eigen nationaliteit meeloopt. Oekraïne kent een heel trots volk, wat dragen ze onder andere uit met hun klederdracht. Dit zie je terug in de parade. Mensen van alle nationaliteit zijn welkom om aan te sluiten, om te laten zien dat we dat kunnen”, legt Annemarieke uit. De vijf kunstenaars geven de verhalen een podium in een impactvolle documentaire die tijdens het kunstevenement afspeelt. Er is een vrijwilligersmarkt waar mensen informatie kunnen opdoen over hoe zij kunnen helpen. Daarnaast is er ruimte om met elkaar een verse Oekraïense soep en een drankje te nuttigen terwijl er akoestische muziek klinkt van Oekraïense en Nederlandse muzikanten. “Het is een evenement van verschillen, verbinding, impact en inspiratie. We willen mensen raken.”

Samenwerking

Chantal Tebbens is trots dat ze dit project vanuit het Stadlander Buurtcultuurfonds financieel kan ondersteunen. “Wij geloven erin dat culturele activiteiten wijkbewoners met elkaar verbinden. En dat is goed voor de leefbaarheid en de (sociale) betrokkenheid in de buurt. Het evenement is gratis toegankelijk, wat maakt dat we deze expositie aan iedereen kunnen aanbieden, ongeacht rijk of arm. Als woningcorporatie kunnen we verbinding leggen en kijken hoe we vaker betekenisvol kunnen zijn.” Daarnaast is er financiële steun vanuit de Gemeente Bergen op Zoom. Adviseur cultuur Elaine Kools licht toe: “We vinden elkaar steeds vaker omdat we hetzelfde doel hebben: initiatieven met een maatschappelijke impact mogelijk maken. Wij vinden het belangrijk dat iedereen hier prettig leeft! Cultuur is vaak een middel om onderwerpen bespreekbaar te maken.”

Praktische info

Het 4-daags kunstevenement The Hero in You vindt plaats van 29 september tot 2 oktober bij Bruijs Jachtbouw in Bergen op Zoom. Het is voor iedereen gratis toegankelijk als je vooraf een ticket besteld. Kijk voor tickets en meer informatie op www.theheroinyou.nl.